Kilpailuohjeet

Yleistä kilpailuista  (sarjakohtaiset kilpailuvaatimukset, kts tämän tekstin loppuun sääntökirjalinkki)

  • Kilpailuun osallistuminen

    Valmentajat päättävät, mihin kilpailuhin seuran luistelijat osallistuvat. Valmentajat päättävät myös, ketkä sekä missä järjestyksessä luistelijat ilmoitetaan kisaan.

    Kaikilla kilpailevilla luistelijoilla on oltava voimassa oleva STLL:n lisessi tai kilpailulupa (jonka tiedot on ilmoitettava seuran kilpailuista vastaavalle) - ilman STLL:n lisenssiä / kilpailulupaa ei luistelija voi osallistua kilpailuihin (tällä varmisteaan myös riittävän tapaturmavakuutuksen voimassa olo).

    Luistelijat ilmoitetaan kilpailuun JTL:n kilpailuista vastaavan henkilön toimesta. Nuorten luistelijoiden mukana tulee kotiin tieto kilpailusta, johon hänet on ilmoitettu (pl. seuran mestaruuskilpailu, johon kaikki osallistuvat). Isommille valmentajat kertovat suullisesti ja JTL:n nettisivuilta kalenterista näkyvät kilpailut sekä osallistujat. Ulkomaisiin kilpailuihin osallistuminen katsotaan tapauskohtaisesti edellä mainittuja sekä STLL:n periaatteita noudattaen.

    Mikäli luistelija ei voi osallistua kilpailuun, vanhempien tulee ottaa yhteyttä valmentajaan mahdollisimman pian.

    Seura maksaa kilpailuun osallistumismaksut joko ilmoittautumisen tai vasta tuomarikululaskun yhteydessä kilpailun jälkeen. Seura laskuttaa kilpailuihin osallistuneilta luistelijoilta  ilmoittautumismaksut kevät- ja syyskauden jälkeen yhdellä koostelaskulla. Seura maksaa tuomarikulut sekä seura- ja luistelijakohtaiset osuudet kilpailusta (kts alla tarkennus).

    Noin viikkoa ennen kilpailuja järjestävä seura vahvistaa kilpailuun osallistuvat kilpailijat sekä aikataulun.

    Tarkennus (14.1.2009 JTL johtokunnassa sovittu, STLL:n sääntökirja 20)
    Jos seura peruuttaa kilpailijan osanoton vähintään 7:ää vuorokautta ennen kilpailun arvontaa, seuralle maksetaan osallistumismaksu takaisin. Jos osanotto peruutetaan myöhemmin, osallistumismaksu palautetaan vain siinä tapauksessa, että järjestävälle seuralle on jätetty kirjallinen selvitys peruutuksesta. Tällöin peruutuksen syysksi hyväksytään esim. kilpailijan loukkaantuminen, jolloin on toimitettava lääkärintodistus. Mikäli osallistuminen peruutetaan ilman pätevää syytä, seuralta peritään normaalit tuomarimaksut. Nämä maksut seura perii ko. luistelijalta.

     
  • Seuran omissa kilpailuissa kulloinkin kilpailtavissa sarjoissa kisaavat kaikki oman seuran luistelijat ko sarjoista (luistelijoilta ei peritä maksua)
  • Aluekilpailuissa aluesääntöjen mukaisesti 
  • Kutsukilpailuissa järjestävä seura päättää kilpailuun mukaan mahtuvat osallistujat yleensä ilmoittautumisjärjestyksessä ja järjestävä seura vahvistaa osallistujat noin viikkoa ennen kilpailuja 
  • STLL:n alaisissa kilpailuissa noudatetaan valintamenettelyä finaalipaikkojen saavuttamiseksi. Valintakilpailuissa menestymisen mukaan pääsee / kutsutaan jatkokilpailuihin, hopea- tai kultafinaaleihin,  SM-kilpailuhin, Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin jne.

Luistelujärjestys arvotaan yleensä aina vain päivää tai kahta ennen kilpailua.  

  • Valmentaja kulkee pääsääntöisesti kisamatkat yhdessä kilpailijoiden kanssa - sopikaa kyydeistä yhdessä (mikäli valmentaja lähtee omalla autolla ja kuljettaa kilpailijoita, veloitetaan matkakustannukset kyydissä olleilta kilpailijoilta)
  • Kilpailujen tulokset löytyvät JTL:n nettisivuilta
    (varauksen muiden seurojen kisojen osalta muutaman päivän viive)

 

1. Kilpailupaikalle tullaan hyvissä ajoin.

  • Mikäli kilpailussa on harjoitus, siihen osallistumisesta sovitaan valmentajan kanssa
  • harjoituksia järjestetään liiton alaisissa sarjoissa sekä myös KV- kisoissa, joissa niihin osallistumista edellytetään. Tulevaisuutta varten on hyvä opetella kisapäivän rutiineja sekä ajan kuluttamista harjoituksen ja kilpailun välillä.
  • kilpailuharjoituksiin tuloaika sovitaan ajankohdasta riippuen valmentajan kanssa
  • kilpailuun tullaan n 1h 15 min ennen oman ryhmän alkamisaikaa - näin varmistetaan riittävä aika mikäli kilpailu on esim. edellä aikataulusta. Tuloaika on kuitenkin sovittavissa, kuitenkin niin, että n 1 h ennen ollaan paikalla.
  • kilpailupaikalle tultaessa käydään ilmoittautumassa valmentajalle - näin toimessa oleva valmentaja tietää luistelijan tulleen ja että kaikki on ok.

2. Mukana on verryttelyä varten : lenkkarit, hyppynaru, rotaatiolusikka, verkkarit mikäli on tarpeen

  • jumpalle lähdön jokainen miettii itse - kuinka paljon aikaa tarvitsee normaaliin kehon lämmittelyyn. Usein verryttelyaika on n. 20 min.

3. Kilpailua varten: luistimet (siistittyinä, teipit irroitettuna, mahdollinen maalaus), kilpailupuku, kilpailusukkahousut(ei luistimen päälle meneviä villatrikoita),kietaisuvillatakki tms. seuran edustusasu,

  • puvun väriin sopivat puhtaat ja ehjät sormikkaat (verryttelyyn)
  • tarpeeksi pienet alushousut, ettei näy kisapuvun alta
  • kilpailusuorituksessa ei käytetä sormikkaita, elleivät ne ole kilpailuasuun suunnitellut ja valmentajan hyväksymät.
  •  jumpalta tullaan n 20 min ennen verryttelyn (6 min) alkamista pukuhuoneeseen.
  • suorituksen jälkeen käydään tekemässä loppuverryttely - n 10 min hölkkää + venyttelyt (n 10-15min)

4. Musiikit: 

  • jokaisella luistelijalla tulee olla omat CD:t / muistitikku mukana. Varsinainen kilpailu- CD/muistitikku sekä vara- CD mahdollisia laitteista johtuvia ongelmia varten. Valmentaja ei kuljeta varamusiikkeja mukanaan vaan ne on jokaisen luistelijan itse huolehdittava.
  • cd: ssä saattaa olla soittokerroista johtuvia raapaisuja, sormenjälkiä tms. jotka estävät musiikin soimisen. Niitä tulee kun ohjelmamusiikkeja käsitellään soittovaiheessa. On hyvä varmistaa, että kotona on poltettu hätä- vara- apu- cd: tä siltä varalta, että kesken kauden oma cd lopettaa toimintansa. Silloin on heti vara CD olemassa.
  • kilpailumusiikki on hyvä tallentaa omalle MP3 soittimelle tms. Musiikin kuuntelu kilpailuun verrytellessä ennen suoritusta (oheisverkan yhteydessä) kuuluu
  • valmistavaan mielikuvaharjoitteluun. Napit korvalle, kun ohjelmaa markkeerataan jumpan ohessa. Samalla varmistuu se, että musiikki on jossain muodossa mukana, siltä varalta että luistelija on matkakisassa ja musiikit ovat jääneet jostain syystä kotiin. Muutenkin oman mielimusiikin kuuntelu rentouttaa tai saa fiiliksiin.
  • kun sinut ilmoitetaan kilpailuun, on hyvä käydä kisajärjestäjän sivuilla tai selvittää valmentajan kanssa musiikin oikea kesto. Joskus ikä mahdollistaa kilpailun
  • muussa kuin virallisesti valitussa sarjassa- siinä voi olla eri kesto musiikilla ja ohjelman sisältö toinen kuin omassa ohjelmassa on.esim. SM-Noviisit: Suomessa eri säännöt kuin ISU: lla, muissa maissa omia sääntöjä tai kilpailija voi esim. kisata Mineissä ikänsä puolesta ja onkin Silmumittainen musiikki. Kun itse huolehtii tarkistamisesta, selviää helpolla, eikä tule yllätyksiä juuri ennen kisaa.

5. Muuta: 

  • On hyvä tallentaa kilpailun pukupussiin pieni ompelupaketti. Jos sattuu katastrofi esim. puku repeää, olkain irtoaa tms. on apu lähellä. Joskus on puku kursittu hakaneuloilla...se ei ole mukavaa. Joillain luistelijoilla on aina varapuku mukana-se voi olla esim. vanha kilpailupuku. Harjoituksissa saa käyttää kisapukua, se tuo fiiliksiä ja tuo kertaalleen tuttuuden tunteen kilpailupukuun. Mutta siisti harjoitteluasu on myös hyvä.
  • Kampaus on huolella ohjelman luonteeseen ja kokonaisuuteen suunniteltu. Kampaus on hyvä tehdä valmiiksi jo kotona, näin ei tarvitse kisapaikalla kärvistellä sen aikatauluttamisessa. Muistetaan myös,että valmentaja ei ole kampaaja- ellei erikseen siitä sovita. Meikit laitetaan valmiiksi mutta niiden kohennusta varten kisakassiin laitetaan tarpeen mukaan esim. luomiväri, poskipuna ja huulikiille. Kisakassissa pitää olla hiuskiinnettä, harja ja pinnejä kaiken varalta. Jos ja kun nuttura hupsahtaa verryttelyssä niin on helppoa kopissa se korjata.
  • Kilpailukassiin on myös hyvä laittaa eväät. Jotain pientä suuhunpantavaa, esim. hedelmälohkoja joista saa energiaa ennen suoritusta jos sitä tarvitsee ja juomaa. Muutoin huolehditaan siitä, että kilpailupaikalla ei ole herkkuja- ei ennen eikä jälkeen kilpailusuorituksen. Syötävän tulee olla energiavajeen täyttävää ja kehoa palauttavaa.

     

6. Käyttäytyminen: 

  • Ennen kilpailua annetaan rauha jokaiselle henkilökohtaiseen valmistautumiseen. Jos itse haluaa häklättää- pitää muistaa että ehkä toinen haluaa hiljaisuutta ja omaa rauhaa keskittymiseen. 
  • Jokaisen on saatava valmistautua omalla parhaalla tavallaan. Kaverille voi sanoa nätisti, jos tuntuu siltä että se on tarpeen.
  • Kisapaikalla pidetään myös omat tunteet kurissa. Näin annetaan mahdollisuus muille kilpailijoille keskittymisrauhaan. Hyväksi urheilijaksi kasvaa, kun osaa kannustaa ja tsempata kaveria, vaikka itse olisikin pettynyt suoritukseensa. Kun iloitsee toisen onnistumisesta niin saa kokea muilta samaa kun itse onnistuu.
  • Katsomossa ollaan ”kimpassa- on kivaa”  kun saadaan kannustuksen voima yhteen! Se näkyy muille ja tuo vahvan tunteen meistä ja seurasta!
  • Valmentajaa on kohteliasta kiittää ennen kotiinlähtöä, samoin kuin ilmoittaa poistumisestaan. Muista ottaa omat kisa CD:t / muistitikku mukaan.
  • Jos poistut ennen kilpailun loppua, sovi kaverin kanssa tulospaperin, erittelyn tms. ottamisesta puolestasi.Ja toimi itse samoin, jos sinulta tätä pyydetään.

Tässä kilpailuterveiset. Kerää omaan kisalistaan paperille tarvittavat välineet. Kisalistasta on helppo tarkistaa mukaan otettavat tavarat, kun pakkaa tavaroita ja valmistautuu lähtöön. Lista takaa myös sen, että mitään ei jännityksen tilassa jää muistin varaan. Kamojen pakkaaminen ei myöskään ole vanhempien tehtävä, he eivät luistele. Itsenäiseen kilpailusuoritukseen ja sen hallintaan vaikuttaa kohentavasti, kun opettelee itse vastaamaan omista asioistaan ja tavaroistaan.
 

Sääntökirja 23 linkki STLL:n sivuille